Vecka 17

Vanligtvis har man nu gått upp mellan två och fem kilo. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna. Fostret börjar nu få mer barnlika proportioner. Kroppen växer fort och växer ikapp huvudet.

Längden är ungefär 18 centimeter och vikten ungefär 180 gram. På huvudet och ögonbrynen har hårrötterna börjat växa och bli grövre.
Fostret lagrar in så kallat brunt fett i kroppen. Det bruna fettet hjälper barnet att hålla sig varmt efter födelsen. En del av det försvinner så småningom. Nu börjar också fosterfett att bildas av körtlar i huden. Fosterfettet ligger som ett skyddande lager på den ömtåliga huden, så att den inte blöts upp av fostervattnet.


Jag: Den här veckan har jag mått betydligt bättre än tidigare, känns jätte skönt. Har varit ute och promenerat en hel del och inte fått lika ont som jag fick förra veckan, underbart. Jag vill verkligen kunna röra på mig. Vågen står nu på exakt + 3 kg, målet är att inte gå upp lika mycket som med Felicia. Känner fortfarande bara av som små bubblor i magen, inga tydligare rörelser så jag börjar undra om jag kanske inbillar mig?! Får väl se om det blir tydligare längre fram.

Sista dagen på jullovet...

Jag och skatten har haft några lediga dagar tillsammans den här veckan och det har varit helt underbart att få så mycket kvalitetstid, vi har myst, spelat spel, läst böcker och kramats i massor. Men idag är det torsdag och det var dags att lämna hos M, och eftersom vi brukar ha varannan jul och då även få ha henne lite längre så ska hon vara där en hel vecka nu, så det var med en klump i magen jag åkte därifrån. Jag missunnar dom verkligen inte den tiden med varann, men klokheten hos mig kommer aldrig övervinna sorgen i hjärtat över det man missar. Men jag lär mig att leva med det, och jag försöker lära mig att erkänna att det är inte alltid okej, ibland är det skitjobbigt, som dom gånger man inte ens kan skriva om det på sin blogg utan att tårarna sakta kommer...

Premiär i pulkbacken

Vi njuter av bitande kyla i kinderna, sol och SNÖ i backen :)


Lilla julafton

Eftersom Felicia ska vara hos M den här julen så hade vi "Lilla julafton" här hemma i lördag, tillsammans med min släkt. Det blev stort julbord, julmusik och besök av tomten. Hade lovat skatten att skriva brev till tomten att vi skulle fira jul här en vecka innan så han skulle komma då istället och väntan blev låång ;) Men när tomten kom så visade det sig att heela säcken med julklappar var bara till Felicia, och då blev lyckan stor... vi andra hade tydligen inte borstat tänderna enligt tomten?! =)

Så hur obeskrivligt tråkigt det än är att jag inte ska få vara med skatten över jul i år, så fick vi den bästa "Lilla julafton" man kan tänka sig och för mig har julafton nu varit, den som kommer på lördag har kommit i skuggan och betyder liksom inte särskilt mycket nu.

Vecka 16

Nu känner många sig piggare igen. Illamåendet kan ha försvunnit och vissa som har fött barn förut kan börja känna att det är något som rör sig i magen. Det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som sprattlar till.

Fostret är cirka 16 centimeter långt och väger runt 150 gram. Naglarna på fingrar och tår börjar bli tjockare. Benen i kroppen blir allt hårdare och nervsystemet fungerar. Det syns vid en ultraljudsundersökning genom att fostret rör sig med samordnade rörelser. Det har gott om plats att röra sig i magen. Ögonlocken är slutna, och bakom dem rör sig ögonen långsamt. Redan nu har fostret troligtvis utvecklat sitt smaksinne.

Fostret kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står vid en trafikerad gata eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet. Kanske är det vanan vid ljud som är förklaringen till att vissa barn tycks sova bättre i rum som inte är helt tysta. (Källa 1177.se)

Jag: Mår fortfarande lite illa någon gång per dag men det är tack och lov inte som förut. Har dom senaste dagarna känns som ett litet pirr inne i magen och något rör sig, ungefär som något kittlar mig på insidan av magen. Fortfarande inte särskilt tydligt, men härligt med en liten signal från den lill* där inne =)Ger upp för idag tror jag

Torsdag och jag har varit och lämnat Felicia till M, hon skall vara där till på lördag den här gången. Själv stannade jag i Birsta för att hitta en klänning till mig själv och en till F som vi kan ha på lördag och jag tänkte väl även kunna ha min framöver också. Men herrejävlar, det är inte det lättaste att hitta en klänning när man ser ut som en flodhäst i allt. Min mage har verkligen exploderat de sista två veckorna och blivit riktigt stor redan... men jag såg ju likadan ut med Felicia så det är väl min lott i livet. Lika många som förra gången har frågat mig om det inte är två, men nej, det är inte två, jag blir så här stor och tjock när jag är gravid tydligen. Och jag får inte en sån här söt fin liten mage som alla andra får, jag växer åt alla håll och kanter... känner mig skitsnygg, och jag lär ju inte bli mindre ;)
Skatten som brudnäbb på Johanna & Mattias bröllop i somras <3

Lucia 2011

Igår var det dags för årets lucia på förskolan, repertoaren har övats en hel del här hemma så det var spännande att se =) Såklart var mitt barn det sötaste i luciatåget, är det inte alltid så ;) Och fröknarna var lika bra som vanligt på att sjunga för det är ju trots allt dom som hörs mest, men det är väl charmen ;) På måndag kväll besökte vi även kyrkan och det tillhör inte vanligheterna i den här familjen, men då var det kröning av Härnösands lucia och även lite barnkörer så det var riktigt myssigt.

Ikväll har vi börjat göra lite jul här hemma, klätt den lilla granen på Felicias rum och några tomtar har fått hitta en plats här hemma, svårt när man flyttat och allt ska få hitta en ny plats. Nog för att jag inte har så mycket tomtar och sånt för det är inte riktigt min grej. I helgen är dags för "Lilla julafton" här hemma eftersom Felicia är hos M över julen så det är mycket fix och trix inför det nu för det ska vara så likt den rätta Julafton som det bara går =)

Underbara helg

Vilken härlig helg vi har haft :) Igår började vi dagen med några timmar på badhuset, Felicia är verkligen som en fisk i vattnet nu, så kul att se :) Efter detta så hade vi premiär här hemma, jag och F byggde pepparkakshus och det blev faktiskt helt okej. Eftersom jag inte är världens pyssligaste mamma så körde jag på ett säkert kort med färdig byggsats, de kanske inte går att misslyckas med dom :)

Idag har vi varit på julfest och skatten fick träffa tomten, vilken lycka! Hon sprang fram och tog hans hand när dom skulle dansa runt granen. Ingen rädsla för tomten fanns kvar i år :) Julfest på brandstation, de är barndomsminnen de, eller hur Jessica ;)


Hängig

Jag skulle egentligen varit på utbildning i Sthlm onsdag och torsdag men blev hemma pga jag inte alls mått något bra, ont i magen som attans. Min mage är väl inte den bästa annars heller men har tyvärr inte blivit bättre nu så nu måste jag bli duktigare på att motionera för det är verkligen den bästa medecinen. Känner mig dock betydligt bättre nu efter en långprommis med Johanna ikväll.

Skatten har idag haft utflykt på förskolan då dom fick åka buss upp på Murberget och sen gå på tomtevandring, där dom träffade tomtemor =) Det bara tindrade i ögonen på henne hemma när hon berättade om det. Tomten är verkligen nått extra i år, så himla roligt att se =) Nu blir det dock sängen för mig för imorgon är det jobb som gäller!


Det fungerar inte att lägga upp bilder ikväll tydligen...

Ny vecka

Igår avslutade vi veckan på allra bästa sätt, fika med dom finaste flickorna. Vi begav oss till Alnö för att fira Evan som fyllt år och titta på deras nybyggda hus. Och vilket hus det var, hur fint som helst :) Super mysigt fika med MASSOR av gott! Jag var riktigt trött på kvällen, kände mig yr och konstig så det blev en tidig kväll.

Idag har Felicia haft avslutning på sin Lek & Plask och vilka framsteg hon har gjort, jag är en väldigt stolt mamma :) Efter jul fortsätter vi med Simskola steg 1. Nu ska jag bara slappa i soffan en stund, har en hemsk huvudvärk idag så jag antar att det blir en tidig kväll .


Andra advent

Här har vi haft en riktig myshelg med fix här hemma, teater och trevlig middag. Felicia och jag hade bestämt oss för att gå på teater på biblioteket igår, tyvärr var det slutsålt när vi kom dit. Men som tur var hade Linda en extra biljett så skatten fick gå med dom <3

Nu skrotar vi bara omkring här hemma, Felicia har öppnat paket ur kalendern och andra ljuset är tänt. Snart blir det ett ryck med fix för kalas i Sundsvall står på schemat idag :)


Träningen... som inte blev någon träning.

Idag hade jag bokat in mig på mitt premiärpass på Golds, stepintervall, jag var faktiskt riktigt taggad. Men energin rann av mig lika snabbt när jag kom och när en kompis till Felicia ville komma hit efter middagen bestämde jag att det fick gå före, det gick ganska fort att tänka om =) Jag behöver dock VERKLIGEN komma igång med lite motion igen så jag ska försöka komma iväg i helgen. Den här veckan har fokus legat på att komma in i rutinerna igen, eftersom jag inte mådde något vidare under ett antal veckor så blev det att Felicia ofta somnade nere i soffan med mig, vilket ofta resulterade i alldeles för sena kvällar. Den som blev mest lidande var skatten som blev så trött dagen efter. Men nu är vi tillbaka, bra tider och bra sovrutiner och det mår vi alla bäst av, känns jätte skönt! Nu gäller det bara att hitta alla andra rutiner här hemma som också försvunnit...

RSS 2.0