Vecka 26

Nu utvecklar fostret sina lungor. Det tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Ytteröronen är helt färdiga och sitter på rätt plats.

Längden är nu cirka 35 centimeter och vikten är ett knappt kilo.

Jag: Det känns som det är några veckor nu som är ganska behagliga, innan det börjar bli tungt och jobbigt. Känner av lite foglossning men det är inte så mycket så jag lider av det. Fick besöka läkaren förra veckan då jag fick ont igen då jag hade sammandragningar och nu blev jag tillsagt att inte träna och ta det lite lugnare på dagarna så det är bara att lyssna nu... Idag har lille V tagit rekort i att böka och sparka omkring. Vid vissa tillfällen känns det som han ska bryta sig ut genom magen, det svider och gör ont och jag är alldeles öm i huden där han hållt på.


Inredningstankar

Sitter och tittar runt lite på olika sidor då jag vill försöka göra om i det som vi har som tvättstuga och klädförvaringsrum (läs walk in closet), just nu är det både fult och inte särskilt praktiskt. Vi har vår tvättstuga på plan 2, samma plan som sovrummen, vilket jag kan tycka är bra i sig... för det är ju där alla kläder är och ska vara. Innanför tvättstugan är det ett litet rum där vi har satt garderober utmed ena väggen men vi behöver utnyttja det rummet mycket mer. Är det någon som har några jätte bra idéer att dela med sig av =) Tvättstugan är helt anskrämligt ful också så den skulle jag vilja göra lite finare. Vi kommer även använda oss av det att ha skötbord där eftersom det är nära till vatten och annat praktiskt. Så imorgon går startskottet, då kommer min pappa hit och börjar riva där så nu måste jag upp och röja undan lite grejjer där =)

Funderar på att ställa in en klädställning i "klädrummet", men jag har inte funderat klart än =)

Tävling

Jag brukar sällan vara med och tävla på andra bloggar, mycket för att jag vinner aldrig något ändå... har max vunnit 25 kr på en trisslott så de verkar inte vara min grej =) Men nu har jag iaf tävlat så titta in på denna blogg om ni också vill ha en chans att vinna =)


Besök hos barnmorskan

Idag var det dags att besöka min barnmorska igen, den här gången har jag fått en lyckträff hon är verkligen super! Blodvärde togs för att kolla järnvärdet och det var fortfarande bra så jag behöver inte komplettera med några järntabletter än iaf och blodtrycket var också bra. Fick lyssna på lillebrors hjärta och det slog 144 slag/minut och sen var det dags att att mäta magen. Jag får ju varje dag höra kommentarer som "vilken stor mage", "är det inte dags förrän i juni", "är du säker på att det inte är två", jag är så kräkless på dom kommentarerna... Och nu säger jag In your face!! till alla som sagt något, sf-måttet var 23 cm och jag tangerade normalkurvan, var tom mindre än jag var när jag väntade Felicia.

Idag åkte A och spelade Elitserien igen så nu är han borta en vecka, tråkigt men sånt är livet... jag får försöka fördriva tiden här hemma själv så länge =) Idag bjöd vi pappa, som också var själv hemma, på middag och semla. Skatten sover och jag tänkte försöka titta om jag kan lära mig lite i Photoshop, har ingen aning hur jag ska använda programmet nu när jag äntligen har det...
Skatten slappar lite framför Disney Junior innan det är läggdags...

Ett avbrott från vardagen

Jag har känt ett tag att jag skulle vilja ha något att se fram emot, förutom det självklara då =) Men något nu ganska snart, A åker reser och är hemifrån rätt mycket eftersom det är tävlingar och annat men jag är mest hemma. Så jag nämnde att jag skulle vilja göra något, tyckte även att vi kanske skulle passa på att göra något tillsammans då vi har ungefär en helg att umgås på den närmaste månaden. Och ibland så lyssnar han ju faktiskt på vad jag säger, även om jag oftast tvivlar...=) Men min födelsedag stundar inom några veckor och då har han bokat in oss på en helg i Stockholm med hotell och musikal. Jag ska få se Dirty Dancing, vilken lycka, jag är superglad! =)


Härliga söndag!

Idag har jag bara njutit av att det är helg och inte tänkt något på att det är måndag imorgon, måste vara första gången :) Vi började dagen med att spendera några timmar på badhuset och när vi kom hem så kom Engla hit på playdate med skatten, det var efterlängtat :) Kvällen avslutades med att vi bjöd mamma, pappa och bror på Tacos. Det var en trött skatt som somnade tidigt och jag ska strax göra henne sällskap för himmel vad trött jag är, känns i kroppen att dagen bara gått i ett. Inga kort från dagen så de får bli kort från gårdagens besök på Technichus.


Vecka 25

Under den sista tredjedelen blir graviditeten mycket påtaglig. Magen är stor, man känner fostret ofta och det får inverkan på hur man lever. Många kan leva nästan som vanligt, men man behöver ta större hänsyn till behovet av pauser och regelbunden vila.

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.

Fostret kan nu känna smärta och reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen då det sover eller är vaket. Fostret liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner, och har samlat på sig mer fett.  Källa 1177.se




Tiden bara springer iväg...

Just nu känns det som jag inte hinner med alls så mycket som jag skulle vilja och tiden bara springer iväg, förstår inte hur fort en vecka kan gå. Igår kväll var vi på en jätte trevlig AW med våra härliga vänner med super god mat, och min efterrätt var superb =) Idag blev det mest fix och handling på förmiddagen och sen på eftermiddagen hängde vi på Technichus ett par timmar, skatten var super nöjd. Nu ikväll blev det Melodifestivalen och strax väntar sängen för mig, toktrött som vanligt =)



Världens sötaste skatt



Vecka 24

Man kan ha gått upp fem till sju kilo, vissa ännu mer. Fostret väger cirka 650 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Jag: Jag tillhör "vissa" däruppe, för jag har nu gått upp mer än 7 kg men det är som det är =) Annars är det inte så mycket speciellt, jag känner mig fortsatt lite piggare tycker jag och orkar lite mer och det känns väldigt skönt. Eftersom vi i princip bestämt oss för vilket namn vår lille prins ska få så går han här under nanmnet "Lilla V" och han bökar på och sparkar mest hela tiden nuförtiden, men absolut mest på kvällarna. Vi har väl börjat så smått att handla lite och börjat planera för dom större sakerna vi måste köpa hem också, tänkte väl sprida ut det lite och börja köpa och förbereda lite så man inte har allt kvar till slutet.


Det där med karaktär....

I måndags kände jag att nu var det dags att skärpa till mig med onyttigheter på veckorna, har inte ätit jätte mycket men ändå tillräckligt. Det känns också mycket bättre när man väl unnar sig på helgen då. Jag vill verkligen inte bli lika stor som när jag väntade Felicia och jag börjar känna att fläsket ökar på både lite här och där och jag växer lite överallt... så mindre socker och försöka röra mig så mycket jag kan. Skickade iväg A för att köpa MASSOR med frukt igår för nu ska det ätas fruktsallad på kvällarna när jag blir sugen och ja jag var jävligt duktig i en dag iaf. Var på ICA idag och där var den... en ny chokladkaka (jag som inte ens gillar choklad särskilt mkt, men är en sucker för lakrits) Limited Edition, Mmmarabou mjölkchoklad med saltlakritsbitar. Det var nu som karaktären blev synad in i vitögat och såklart jag inte klarade det, jag är ju helt värdelös... jag har nu mulat i mig halva chokladkakan men den var SJUKT god och jag platsar snart inte ens i vassen på stranden i sommar.

Inte som andra blivande 5-åringar...

En bild säger mer än tusen ord =)

Om drygt en månad så blir min skatt hela 5 år, helt ofattbart. Den senaste veckan har hon varit på ett helt galet glatt humör och det är bara tok och bus i henne hela tiden, verkligen jätte roligt, men jag hänger inte alltid riktigt med i tempot =) Jag bad om henne om en önskelista till hon fyller år... och ja, har jag inte konstaterat det förut så gör jag det nu, hon är ju inte riktigt som alla andra, för svaret blev... " Men mamma, jag vill verkligen bara ha en sak. Ett Attract gåband, och det ska vara rosa". Hon har nämnt detta för mig tidigare och jag har bara skrattat bakom ryggen åt henne men ungen är ju allvarlig?! Hon blev alldeles förstörd när jag försökte förklara... att hon kommer faktiskt inte få något gåband som 5-års present =)

Min pajas

Inatt sov Felicia nästan 14 timmar, och de tror jag var den bästa medecinen för efter lite bad och lite lunch så har hon faktiskt piggnat på sig väldigt mycket och under kvällen har hon varit på topphumör. Aptiten har också varit på topp hela dagen och febern är borta så nu vänder det hoppas jag. Det konstaterades ikväll att Felicia har väldigt svårt att titta med bara ena ögat, hela hennes ansikte och minspel följer med och det resulterade i en hel del bus och bröt ihop av skratt när hon såg hur hon själv såg ut =)

En glad skatt blev väldigt lättad att nu när man är frisk och inte har någon feber, då kan man ju faktiskt gå på kalas imorgon!

Vecka 23

Livmodern når nu strax över naveln. Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt.

Sedan någon tid finns det mekonium, den första grönsvarta avföringen, i tarmen. Det händer att fostret bajsar redan innan det föds, då färgas fostervattnet grönt av avföringen.

Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen. Många kvinnor tycker det känns bra, men några upplever det som obehagligt.

Jag: Har egentligen inte så mycket att säga om den här veckan för det rullar bara på nu känns de som. Var på ett besök hos min läkare då jag haft rätt så mycket sammandragningar redan så jag ville bara kolla att det inte var någon fara. Men det var det inte så jag kan fortsätta att promenera och röra på mig lite, skönt!


Febrig tjej

Idag när jag hämtat skatten på förskolan så märkte jag ganska snabbt att hon var inte helt okej, hon var blek trött och gick direkt och la sig i soffan när vi kom hem. Tårarna bara rann på henne och ville sitta i knä och bli buren, inte direkt vanligt nuförtiden... Kände när jag satt med henne att hon var varm och mycket riktigt så hade hon feber, och klagade väldigt mycket på ont i ena örat =( Men efter lite alvedon så sover hon sött brevid mig i soffan och jag hoppas att örat inte blivit värre imorgon. Men imorgon får vi vara hemma hon och jag.

Älskar dig min skatt!

RSS 2.0